Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Mesagerul de Covasna
Anul şi data apariţiei: 18-03-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Oana Mălina Negrea/AGERPRES
Titlul articolului: Antal Arpad (UDMR): Să fie clar pentru toată lumea, aceasta este şi ţara noastră
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/antal-arpad-udmr-sa-fie-clar-pentru-toata-lumea-aceasta-este-si-tara-noastra/


Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a afirmat, vineri, în discursul rostit cu prilejul Zilei Naţionale a Maghiarilor de Pretutindeni, că maghiarii sunt "o parte valoroasă" a României şi că aceştia doresc să fie respectaţi de populaţia majoritară. Antal a subliniat că România este şi ţara maghiarilor care s-au născut aici, iar aceştia vor să aibă libertatea de a-şi hotărî singuri viitorul.
"Ne-am săturat de faptul că pentru România suntem buni doar atunci când vine vorba de plata impozitelor sau atunci când câştigăm medalii olimpice pentru această ţară. Vrem ca niciodată să nu simţim că nu suntem doriţi în această ţară, că simbolurile noastre sunt refuzate, că suntem împiedicaţi în a ne exprima în limba maternă. Suntem o parte valoroasă a acestei ţări şi ne dorim ca majoritatea să ne respecte. În ultima perioadă am auzit de prea multe ori să plecăm de aici dacă dorim să ne arborăm simbolurile şi să le folosim în altă parte. De prea multe ori am auzit că dacă dorim ca limba maghiară să fie limbă oficială regională, dacă dorim autonomie, să plecăm de aici. Să fie clar pentru toată lumea: Nu plecăm nicăieri! Nici în Mongolia, nici în Ungaria! Acesta este pământul nostru natal, aceasta este şi ţara noastră. Şi avem dreptul de a ne arbora steagul! Avem dreptul să ne folosim limba maternă, avem dreptul la autonomie! Noi ne dorim să putem trăi şi munci fără a fi deranjaţi. Vrem să ne creăm propriul destin şi dorim să construim pentru copiii noştri un viitor în care merită trăit", a spus Antal Arpad.Acesta a afirmat că maghiarii nu trebuie să lase pe alţii "să tragă liniile graniţelor de regiuni după bunul lor plac" cu scopul de a "sparge" puterea comunităţii maghiare, iar în final să o "asimileze". De asemenea, a menţionat că "sărăcia din Ţinutul Secuiesc este un mit fals" promovat de puterea şi mass media centrală, care vor să inducă ideea că această regiune nu este capabilă să se întreţină singură."Respingem cu fermitate acest mit fals! Să ni se încredinţeze administraţia Ţinutului Secuiesc, iar în decurs de 10 ani vom arăta rezultate remarcabile! (...) Noi avem o misiune pe care trebuie să o îndeplinim! Istoria ne-a impus ca în secolul XXI suntem nevoiţi să apărăm din nou Ţinutul Secuiesc de la fărâmiţare, de la asimilare, de la distrugere", a spus Antal Arpad.Acesta i-a îndemnat pe membrii comunităţii maghiare să nu le fie frică să îşi apere drepturile şi să lupte pentru idealurile lor, arătând că, uniţi, au reuşit recent să se opună celor care le-au atacat simbolurile identitare, respectiv steagul secuiesc. În context, a amintit că nici fostul dictator Nicolae Ceauşescu nu a reuşit în anul 1968 să-şi impună voinţa şi să fărâmiţeze "Ţinutul secuiesc", prin urmare să nu fie descurajaţi nici de faptul că actuala putere are o majoritate de 70%.Manifestările dedicate Zilei Naţionale a Maghiarilor de Pretutindeni, desfăşurate vineri după-amiază la Sfântu Gheorghe, au început cu un marş cu steaguri secuieşti şi o paradă a husarilor. Invitatul special a fost vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care în cursul dimineţii a participat şi la festivităţile de la Târgu Secuiesc.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.